Carol Limonard – Wegendood

Tegen een talud van de Oostvaardersdijk, bij Pampushout, ligt een ree. Dood. Aangereden waarschijnlijk. Ik kniel neer om hem goed te bekijken. Ik zie geen bloed of verwonding, alleen een schaafplek op zijn hals. Eén oog glanst me aan, alsof het nog leeft. Zijn buik is gezwollen. Is het wel een mannetje? Boven ons raast een auto voorbij. Ja, zo zal het gegaan zijn. Op slag dood, hoop ik. Misschien heeft de chauffeur het dier naar het talud gesleept. Ik bel met Faunabeheer Flevoland, die zeggen dat ze het dier komen ophalen. Ik weet nu dat het een vrouwtje is van ongeveer vier jaar oud. Ze was drachtig.

 

Per jaar worden er tussen Almere en Lemmer 250 tot 300 reeën doodgereden. Dat is er bijna een per dag. Daar lees je nooit iets over. Als ze al een tijdje dood zijn, zijn ze meestal niet meer geschikt voor consumptie. Bij herkauwers kan het voedsel in de magen snel gaan gisten, waardoor er bacteriën in het vlees kunnen komen. Deze dieren gaan dan ook rechtstreeks naar een destructiebedrijf. Dieren die levend worden aangetroffen zijn vaak nog wel geschikt om te eten. Ze worden ter plaatse afgemaakt. Later wordt onderzocht of hun darmen nog intact zijn. Het vlees zou anders besmet kunnen zijn. Deze ‘gezonde’ dieren gaan naar de poelier. De opbrengst van het vlees komt ten goede aan Stichting Faunabeheer Flevoland. Ik heb één keer van mijn leven reerug gegeten. Een bittere tegenvaller.

Uit de bundel ALMERE IS FINE!
Verkrijgbaar bij het VVV