Peter Duivenvoorde – Evangelisten

Wim en Linda bieden een TV-kast en een mountainbike aan. Jannie is een betrouwbare huishoudster en zoekt naar nieuwe opdrachtgevers. Wesley wil van zijn oude PS3-games af. De wandelvereniging heeft een nieuwe route in de Noorderplassen uitgezet. En iemand die verder anoniem wenst te blijven vraagt ons hoe laat het is op Gods klok [sic] en nodigt ons uit om te zoeken op de term “Noah” op een Amerikaanse evangelische site.

Als ik mijn boodschappen in de AH in Kruidenwijk doe, is het prikbord van de supermarkt voor mij, ha ha, vaste prik. Het gemiddelde Almerense supermarktprikbord heeft een grotere diversiteit dan die van Leidse supermarkten. Dat vind ik fijn. Als ik zou kunnen, zou ik meerdere keren per week los willen gaan in een kringloopwinkel om schatten te zoeken in andermans meuk. Dat kan ik echter niet en een divers prikbord in een supermarkt is dan een mooi alternatief.

Degene die me wees op het klokkenspel van God belooft me in het summiere bericht dat zijn of haar service gratis is, dus ik ben verkocht. Als ik eenmaal op de site zit en daar op “Noah” zoek, krijg ik als eerste hit een waarschuwend schrijven over hoe homoseksualiteit een teken is voor de naderende apocalyps. Zelfs vrienden die ik heb die niet atheïstisch zijn, zouden zeggen dat in dit geval God’s klok niet helemaal goed loopt.

Op de een of andere manier zie ik mezelf in Almere veel meer geconfronteerd met religie dan in Leiden. In Leiden woonde ik een paar jaar naast een moskee en een half jaar in het centrum naast een van de grootste kerken van de stad. Ik heb daar nauwelijks iets van meegekregen. De kerk was een populaire trouwlocatie, wat vervelend kon zijn als ik op zaterdag mijn roes uit wilde slapen, want klokken. Maar anders dan dat deden de lokale geloofsgemeentes hun ding en ik het mijne.

In Noorderplassen-Oost word ik ook soms wakker van gebel. Het blijkt dan mijn eigen deurbel te zijn, maar desalniettemin is de bron religieus van aard. Mensen die ik niet ken hebben dan een boodschap voor mij. De eerste keer kapte ik ze af, want ik had deadlines. De tweede keer lag ik in bed met mijn verloofde, waar we een speculatief en zeer niet-religieus ritueel uitvoerden over hoe onze huwelijksnacht zou kunnen zijn. Ik gaf toen bij de boodschap van de persoon die had aangebeld feedback over het feit dat hij ons juist nu had gestoord. Ik was niet zo aardig tegen hem. De derde en laatste keer maakte ik de boodschapper enthousiast wijs dat ik al jaar en dag fanatiek volger van het LaVeyaans satanisme was. Ik heb daarna nooit meer iets van ze gehoord, al was ik toen wel aardig.

De religie die ik nu meekrijg, zit op Almerense supermarktborden. Was ik wel gelovig, dan had ik graag geloofd dat God van iedereen houdt en dat Hij vindt dat je niet moet oordelen, noch je eigen geloof moet opdringen. Ik blijf net zo lang prikborden kijken, tot ik die boodschap ook daar tegenkom.