Peter Duivenvoorde – “Waarom daar?!”

“Jezus, waarom daar?” is steevast de eerste vraag die volgt op het antwoord dat ik geef over waar ik op dit moment woon. Ik verwijt de mensen die me deze vraag stellen niets. Voordat ikzelf in Almere ging wonen, had ik net zo goed en ook net zo beschimpend en veroordelend de vraag “Waarom daar?!” gesteld.

Waarom ik hier woon is simpel pragmatisme. Mijn freelance-werk is overal uit te voeren, mits ik een internetverbinding en een toetsenbord heb. Mijn vriendin woont in Almere en al ruim voordat we van friends with benefits promoveerden tot verloofden was ik meer bij haar dan in Leiden. Dus trok ik bij haar in. En nu krijg ik van mijn gehele niet-Almerense vriendenkring de vraag “Waarom daar?!”

De vraag “waarom daar?!” is uiteraard retorisch. In plaats van een empathische interesse in waarom iemand wil wonen in Almere is het een teken van dedain. Almere is saai. Almere is grijs. Almere heeft geen geschiedenis. Almere is niet Leiden.

Nu ik al een paar jaar in Almere woon, is mijn instinctieve reactie op de vraag langzaam maar zeker veranderd. Toen ik net bij mijn verloofde introk, stemde ik halfslachtig met het negatieve sentiment in. “Tja, het was nu eenmaal handig voor ons samen.” Ik denk niet dat ik ooit een trotse Almeerder zal worden, maar ik was ook nooit een trotse Leidenaar. De studentencultuur van Leiden is bijna net zo vervelend als die van de authentieke Leijenaarrrjjj en die laatste is in Leiden nog veel algemener aanwezig. Wat ik wel in Leiden had en nu nog steeds heb, is een grote schare aan vrienden en kennissen. Maar die krijg ik inmiddels in Almere ook steeds meer. Eigenlijk is dat wat de doorslag zou moeten geven bij het oordeel of je in een bepaalde stad of regio gelukkig bent.

Verder is Almere als stad heerlijk praktisch. Vroeger zei ik nog wel eens gekscherend dat Almere is wat je krijgt als je een massa-retailer als Ikea een stad zou laten ontwerpen. Alles blokkig en modern en zonder enige vorm van eigenheid of culturele meerwaarde. Maar een Ikea-meubel is vooral ook praktisch en handig. Ik vind Almere nog steeds een soort Ikea-stad, maar dan nu wel met de kanttekening dat planologisch gezien de stad vele malen praktischer en overzichtelijker in elkaar steekt dan Leiden of Groningen. Iedereen die met een punkcoverbandje in allerlei buurtkroegen heeft gespeeld en daarbij naast lead-gitarist ook de rol van bestelbuschauffeur speelde, weet wat voor een helse verkeersfuik een historisch stadshart kan zijn.

Almere heeft dat niet. Behalve knooppunt Muiderberg, maar ik vind niet dat dat echt bij Almere hoort.

Mijn ikeameubelen zijn praktisch en handig en wat ik echt niet mooi vind, verbeter ik met wat eigen improvisatie en creatieve liefde. Ik denk dat we dat ook met Almere kunnen doen, maar dat we daar in Leiden niet mee weg zouden komen. Wie weet is dat de reden waarom mijn antwoord ooit neer gaat komen op “Daarom hier.”